Loading...
 Start Page

24ωρη εξυπηρέτηση: 6977 292715

Ποια αναλώσιμα και προϊόντα ειδικής διατροφής χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 18 Οκτ 2018

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και τα  προϊόντα ειδικής διατροφής δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε αναλυτικά:

Ερώτηση: Ποιο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό χορηγείται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ;

Απάντηση: Το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που χορηγείται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ορίζεται στον Ενιαίο Κανονισμό και το προμηθεύονται από τις Αποθήκες, τα Φαρμακεία, όπου τούτο προβλέπεται ή από το ελεύθερο εμπόριο, με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού, κατόπιν έγκρισης του ελεγκτή ιατρού του Οργανισμού. Στην ιατρική γνωμάτευση ισχύος έως ενός έτους, αιτιολογείται η αναγκαιότητα χορήγησης του υλικού και καθορίζεται το χρονικό διάστημα χορήγησής του, καθώς και η απαραίτητη ανά μήνα ποσότητα. Ειδικά για το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό η ιατρική γνωμάτευση δύναται να αφορά χρονικό διάστημα διμήνου. Το αντίτιμο αγοράς από το ελεύθερο εμπόριο του αναλωσίμου υγειονομικού υλικού, καταβάλλεται από τον Οργανισμό στον ασφαλισμένο που το έχει πληρώσει, μετά από αφαίρεση του προβλεπόμενου από τις διατάξεις ποσοστού συμμετοχής.

Ερώτηση: Ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά του αναλωσίμου υγειονομικού υλικού;

Απάντηση: Το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αξία του αναλωσίμου υγειονομικού υλικού που προμηθεύονται από το εμπόριο είναι 25%.

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για το Υγειονομικό Υλικό:

Α. οι ασφαλισμένοι όταν προμηθεύονται το Υλικό που σχετίζεται με την πάθησή τους από τις Αποθήκες, τα Φαρμακεία.

Β. Οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοί που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, καθώς και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών, ή ρευστών οργάνων και οι ΗIV θετικοί ασθενείς.

Γ. Οι χρόνια πάσχοντες για τη δαπάνη αγοράς των παρακάτω ειδών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού: καθετήρων ουρήθρας, ουροσυλλεκτών, υλικών παρά φύσει στομίων και των παρακολουθημάτων τους, υλικών αποσιδήρωσης, συρίγγων ινσουλίνης μιας χρήσης, επιθεμάτων, βελονών φυσιγγοσυρίγγων, βελονών χορήγησης ινσουλίνης, και αναλωσίμων των συσκευών χορηγήσεως ινσουλίνης, τραχειοσωλήνων και υλικών τραχειοστομίας, υλικών για χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς έγχυσης φαρμάκων ή συνεχούς έκχυσης και συσκευών άπνοιας και συσκευών σίτισης.

Δ. Οι ινσουλινοθεραπευόμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου II και οι πάσχοντες από σύνδρομο διαβήτη που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή με χάπια για τη δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου αίματος.

Ερώτηση: Ποια προϊόντα ειδικής διατροφής χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και με ποιες προϋποθέσεις;

Απάντηση: Χορηγούνται ειδικά προϊόντα και σκευάσματα ειδικής διατροφής που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή των πασχόντων από παθήσεις που ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Για την πιστοποίηση της νόσου, απαιτείται γνωμάτευση Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής, Κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου σχετικής με την πάθηση ειδικότητας κατά περίπτωση, στην οποία αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς, η ανάγκη χρησιμοποίησης των ειδικών προϊόντων και σκευασμάτων, καθώς και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η σχετική γνωμάτευση ισχύει έως ένα (1) έτος από την ημερομηνία έκδοσής της. Παράλληλα έχει ορισθεί ανώτατη τιμή αποζημίωσης για μηνιαία θεραπεία ασθενών ύψους έως 400€ πλέον ΦΠΑ ανάλογα με την γνωμάτευση του ιατρού που θα αναγράφει το είδος των σκευασμάτων και την ποσότητα που θα καλύπτει θεραπεία μηνός.

Για την απόδοση δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής απαιτούνται επιπλέον:

  • Πρωτότυπο τιμολόγιο αγοράς στο οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η πλήρης διεύθυνση του δικαιούχου, η ποσότητα των ειδών, η τιμή μονάδας και το ποσό που κατέβαλε ο ασφαλισμένος.
  • Στα πρωτότυπα τιμολόγια θα πρέπει να επικολλώνται και τα barcode των εν λόγω ειδών.

Επιπλέον για την απόδοση δαπάνης όσων ειδών εντάσσονται στην κατηγορία με την ένδειξη «τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών», κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του ΕΟΦ, για τους πάσχοντες από τα μεταβολικά νοσήματα (π.χ. διαταραχές του κύκλου της ουρίας, οργανικές οξυουρίες, διαταραχές του μεταβολισμού των αμινοξέων) ανώτατη μηνιαία δαπάνη έως 150 Ευρώ για ασφαλισμένους του Οργανισμού έως 18 ετών και μέχρι 100 Ευρώ για ηλικίες άνω των 18 ετών (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και 
2) η θέσπιση ως ανωτάτης μηνιαίας δαπάνης ποσού 150 Ευρώ για παιδιά έως 18 ετών και 100 Ευρώ για ασφαλισμένους του Οργανισμού άνω των 18 ετών (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τη δαπάνη αγοράς ειδών που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, δεδομένου ότι απαιτείται η χορήγηση ανάλογων ειδών με εκείνα που απαιτούνται σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (π.χ. ψωμί, αλεύρι, ζυμαρικά κτλ).

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τα παραστατικά αγοράς των εν λόγω ειδών, στα Τμήματα Παροχών του Οργανισμού θα γίνονται αποδεκτές αποδείξεις ή τιμολόγια μόνο από φαρμακεία, δεδομένου ότι η διάθεση των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς γίνεται μόνο μέσω φαρμακείων, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 της υπ’αρ.1185/27-9-00 Υπουργικής Απόφασης.

Ερώτηση: Χορηγούνται επιπλέον ποσότητες ή δαπάνη για αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ή προϊόντα ειδικής διατροφής;

Απάντηση: Σε περίπτωση που απαιτούνται επιπλέον ποσότητες ή δαπάνες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού ή προϊόντων εδικής διατροφής από τις ορισθείσες στον Ενιαίο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ως μέγιστες, θα πρέπει να προσκομίζεται απαραίτητα αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, όπου θα αναφέρεται η ανάγκη για την πρόσθετη αιτούμενη ποσότητα, καθώς και εγκριτική απόφαση.

Στον ΟΔΗΓΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ που έχει αναρτηθεί στο site του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και που θα απευθύνονται: 

  • για έγκριση χορήγησης αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης
  • για έγκριση σκευασμάτων ειδικής διατροφής
  • για έγκριση χορήγησης αναλώσιμων υγειονομικών υλικών

Ερώτηση: Πως γίνεται η απόδοση δαπάνης για τα ανωτέρω είδη; Πληρώνει ο ασφαλισμένος;

Απάντηση: Στα πλαίσια της απόδοσης δαπάνης για τα ανωτέρω είδη παρέχεται η δυνατότητα από τους ίδιους τους ασφαλισμένους και σε εξουσιοδοτημένους δικαιούχους να λαμβάνουν την απόδοση δαπάνης για λογαριασμό των ασφαλισμένων του Οργανισμού με κατάθεση του ποσού της εκκαθάρισης σε τραπεζικό λογαριασμό του (διαφορετικό από αυτόν του ασφαλισμένου) από τα Τμήματα Παροχών του Οργανισμού. Η ανωτέρω διαδικασία καθιερώθηκε προκειμένου να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν το σύνολο της δαπάνης στον προμηθευτή και εκ των υστέρων να εισπράττουν το ποσό (αφαιρούμενης της προβλεπόμενης συμμετοχής τους).

Ερώτηση: Πως χορηγούνται τα Διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων;

Απάντηση: Οι σκιαγραφικές ουσίες χορηγούνται όπως ορίζεται στον Ενιαίο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

Ερώτηση: Πως χορηγούνται τα γαληνικά σκευάσματα;

Απάντηση: Τα γαληνικά σκευάσματα αποζημιώνονται με συνταγή και ποσοστό συμμετοχής ανάλογα με τη διάγνωση.

Χορηγείται η αξία των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και των φαρμακευτικών ουσιών που τα αποτελούν, καθώς και η φαρμακοτεχνική εργασία, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά κοστολόγηση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 55-57
Τ.Κ. 18535 Πειραιάς – 1ος Όροφος – Εμπορικό Κέντρο Τερψιθέα
Αρ.ΓΕ.ΜΗ: 118582409000

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 4297990

Email: info@oxyplus.gr

24ωρη Εξυπηρέτηση

Καλέστε μας για την άμεση εξυπηρέτησή σας ή το service της συσκευής σας:

24hr 6977 292715

Like us:Login / Sitemap

Copyright © 2017 - 2024 Συμπυκνωτές Οξυγόνου - Νεφελοποιητές OXYPLUS